Jak na odvápnění domácích spotřebičů?

Co je to vodní kámen? Jak se dá zjistit tvrdost vody? Jak odstranit vodní kámen z kávovaru, pračky, myčky a podobně? To se dozvíte v následujícím článku, jelikož domácí spotřebiče ani vybavení domácnosti, povrchy v koupelnách a kuchyních nejsou ušetřeny od usazenin vodního kamene.

odvapnovani_spotrebicu_1024x704px

Obr. 01: Odvápňování domácích spotřebičů je velmi důležité pro jejich správné fungování a prodloužení životnosti.

Co je vodní kámen?

Vodní kámen je označení pro bělavý pevný povlak, který se usazuje na všech místech, jež přicházejí do kontaktu s vodu. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchyni, v koupelně nebo u domácích spotřebičů, jako jsou kávovary, rychlovarné konvice, pračky či sušičky.

Vodní kámen se skládá ze solných minerálů, především z uhličitanu vápenatého nebo uhličitanu hořečnatého. Oba minerály se vylučují z vody zpravidla při změně teploty a nacházejí se ve větším množství ve tvrdé vodě. Čím tvrdší vodu máte, tím více vodního kamene se bude usazovat.

I když se na první pohled zdá, že se jedná pouze o neestetickou drobnost, může vodní kámen ovlivnit jak životnost spotřebiče, způsobit nefunkčnost, snižovat účinnost pracích a mycích prostředků, zvyšovat spotřebu vody, ucpat trubky nebo nepříjemně ovlivnit chuť nápoje či potravin.

Jak zjistit tvrdost vody?

Tvrdost vody lze zjistit několika způsoby. Mezi tři nejpoužívanější způsoby patří rozhodně testovací pásky. Testery jsou velmi dostupné a jejich aplikace je opravdu snadná. Pásek namočíte na 1–2 vteřiny do vody, přebytek vody setřete a vyčkáte přibližně 1 minutu, než se pásek zbarví do určitého odstínu. Ten pak porovnáte s přiloženou stupnicí na obalu. 

Jestliže vás tvrdost zajímá přesněji, můžete zavolat do místní vodárny, kde vám informace poskytnou s poměrnou přesností. 

Poslední, nejjednodušší a nejméně přesný způsob je test s mýdlem. Vložte tuhé mýdlo pod tekoucí vodu a pozorujte pěnění. Čím méně pění, tím máte vodu tvrdší. Jestli nepění vůbec, máte vodu tvrdou zcela jistě. 

Způsoby odstranění vodního kamene

Vodní kámen můžete odstranit třemi základními metodami. Ne však každý se dá využít pro všechny situace.

  1. Mechanicky – odstraňování kamene vhodným nástrojem za pomocí fyzické síly. U této metody pozor na poškození povrchů či funkčních částí spotřebiče.
  2. Chemicky – rozpouštění kamene za pomoci kyseliny chlorovodíkové či citrónové. Můžete zakoupit již předpřipravené odvápňovací prostředky. Využít můžete i suroviny, které máte i hned doma po ruce. Sodu, ocet nebo citrón. Na pochromované povrchy vodovodních baterií a sprchových koutů ale nedoporučujeme používat sodu ani kyselinu citrónovou, mohlo by dojít k nežádoucím výsledkům.
  3. Fyzikálně – zničení kamene magnetickou či galvanickou úpravou.

Jak odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice?

Konvici naplňte roztokem octa a vody v poměru 1:1 a dejte na hodinu odstát. Poté nechte konvici projít varem. Můžete také použít odvápňovací roztoky. Pořádně ji několikrát vypláchněte čistou vodou, dokud nezmizí octový zápach. Jestliže se jedná o silnější usazeniny, postup několikrát opakujte.

Silnější vrstvy usazenin vás může lákat odstranit pomocí kovového předmětu, ale určitě se do toho nepouštějte, může dojít k poškození spirály či vodotěsnosti konvice.

konvice_vodni_kamen_1024x704px

Obr. 02: Usazený vodní kámen v rychlovarné konvici. Snižuje životnost konvice a ovlivňuje chuť připravované vody.

Jak odstranit vodní kámen z kávovaru?

Pro odstranění vodního kamene v kávovaru doporučujeme použití speciálních roztoků pro kávovary. Vnitřní cesty, kudy voda prochází, jsou docela spletité a roztoky jsou speciálně navrženy proto, aby vodní kámen spolehlivě odstranily. Pokud speciální přípravek zrovna nemáte, můžete si připravit domácí roztok vody s kyselinou citrónovou nebo s octem (kyselina citrónová – jedna lžíce na litr vody, ocet – jeden díl octa na tři díly vody).

Roztokem naplňte zásobník na vodu a po zapnutí nechte protéct přibližně jednu polovinu. Poté kávovar vypněte a nechte působit roztok po dobu přibližně 30 minut. Následuje protečení zbytku roztoku. Na konec naplňte nádržku čistou vodou a nechte kávovar alespoň třikrát naprázdno prokapat.

Automatické kávovary, které kávu připraví na stisknutí "jednoho tlačítka" bývají také vybaveny automatickým čištěním. Po každé přípravě kávy dojde k propláchnutí kávovaru. Dále je možno spustit funkci odvápnění. Toto se liší dle jednotlivých výrobců a modelů. Doporučujeme dobře nastudovat návod a postupovat podle něj.

odvapnovani_kavovaru_1024x704px

Obr. 03: Vodní kámen z kávovaru můžete odstranit jednoduše pomocí odvápňovacích tablet nebo roztoků. Kávovary jsou také vybaveny samočistícími funkcemi. 

Jak odstranit vodní kámen z žehličky?

Moderní žehličky bývají vybaveny filtry nebo funkcí pro samočištění a odstranění vodního kamene. Filtry z páry a vody zachytávají mikro částečky vodního kamene. Ten se neusazuje uvnitř žehličky a neodstává se ani na oblečení při žehlení. Filtr lze snadno vyjmout a vyčistit.

Funkce samočištění a odstranění vodního kamene funguje na principu zvýšené teploty vody, kdy dojde k uvolnění usazenin. Žehlička se naplní vodou a zapne se na maximální teplotu bez páry. Následně ji přeneste nad dřez a držte ve vodorovné poloze. Poté spusťte funkci samočištění. Z žehlící plochy začne vycházet pára a voda a dojde k uvolnění vodního kamene.

Dále můžeme použít buď chemické přípravky na odstranění usazenin nebo také domácí roztok vody s octem. Do zásobníku na vodu nalejte roztok vody s octem v poměru 1:1, pár minut nechte působit a napařovat. Potom nádobku propláchněte čistou vodou. Zanesené napařovací otvory můžete vyčistit vatovými tyčinkami namočenými v octu.

Usazeniny na žehlící ploše nikdy neodstraňujte pomocí drátěnky, kovových předmětů nebo pískových saponátů. Hrozí nenávratné poškození povrchu a zničení žehličky. Vždy se řiďte pokyny výrobce v návodu.

odvapnovani_spotrebicu_zehlicka_1024x704px

Obr. 04: Žehličky doporučujeme opravdu důsledně a pravidelně čistit. Vodní kámen může nejen poškodit žehličku, ale také vaše oblečení a prádlo.

Jak odstranit vodní kámen z myčky na nádobí?

Abyste předešli tvorbě nebo alespoň omezili tvorbu vodního kamene, doporučujeme při každém mytí nádobí použít změkčovač vody, který dávkujte podle tvrdosti vody (to samé platí u pračky). K odstranění kamene poté použijte ocet nebo kyselinu citrónovou. Tekutinu nalejte přímo do prázdné myčky nebo do dávkovače a pusťte čistící nebo klasický program s vyšší teplotou.

Myčky jsou na tvrdost vody velmi citlivé a při jejich montáži a zprovoznění je potřeba změřit tvrdost vody pomocí testovací sady a na základě toho nastavit myčku. Testovací sada bývá většinou přiložena v balení při koupi. Setkali jsme se s případy, kdy myčka nefungovala správně a musela být následně opravena, jelikož tvrdost vody nebyla nastavena.

Nádobí: Pokud se objeví vodní kámen na nádobí, například na hrnci, zbavíte se ho obyčejnou sodou. Tu nasypte do hrnce s vodou, ve kterém se vyskytuje kámen a zahřejte jej na 60 °C. Roztok nechte působit přibližně 20 minut, poté hrnec opláchněte. 

Jak odstranit vodní kámen z pračky?

Jestliže je pračka hodně zanesená, nalejte přímo do bubnu pračky 1 litr octa, pračku zapněte na program 90 °C a podle potřeby postup zopakujte. Čistící cykly doporučujeme provádět dle pokynů výrobce v přiloženém návodu.

Co tedy již víte?

  • Vodní kámen závisí na tvrdosti vody a tvoří se téměř všude, kde je přítomna voda.
  • Tvrdost vody můžete jednoduše zjistit například pomocí testovacích pásků.
  • Důležité je vodní kámen pravidelně odstraňovat.
  • K odstranění vodního kamene můžete využít kyselinu chlorovodíkovou či citrónovou, nebo obyčejný ocet, sodu, citrón.
  • Nenechávejte vodu zbytečně v konvici, sprchovém koutu, v žehličce a zkrátka všude, kde existuje potencionál vodního kamene. 
  • Žádný povrch ani spotřebič nedrhněte na sílu. 
  • U specifičtějších povrchů zvolte raději profesionální přípravky na odstranění vodního kamene. 

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX