Džezvy

Nejprodávanější

Hrnek smalt BROWN 12 cm rukojeť
 
159 Kč
Džezva Grance, 0,35 l
Džezva Grance, 0,35 l
Do 3 dnů
123433
 
239 Kč
BANQUET Džezva nerezová AKCENT 1 l
 
209 Kč
BANQUET Džezva nerezová AKCENT 0,65 l
139 Kč
Nerezová džezva s výlevkou Yaprak, objem 0,33 l
239 Kč
Nerezová džezva s držadlem Neso, 0,3 l
 
119 Kč
Nerezová džezva s držadlem Neso, 0,4 l
119 Kč
7 položek celkem
Hrnek smalt BROWN 12 cm rukojeť
159 Kč
113165
Džezva Grance, 0,35 l
239 Kč
123433
BANQUET Džezva nerezová AKCENT 1 l
209 Kč
A12402
BANQUET Džezva nerezová AKCENT 0,65 l
139 Kč
A12401
Nerezová džezva s výlevkou Yaprak, objem 0,33 l
239 Kč
123431
Nerezová džezva s držadlem Neso, 0,3 l
119 Kč
123416
Nerezová džezva s držadlem Neso, 0,4 l
119 Kč
123417

dzezva

Džezva je malá kovová nádoba s rukojetí určená pro přípravu nefiltrované kávy z velmi jemně namletých kávových zrn. Jedná se o další možný způsob přípravy kávy, kterou začínáme vařit ve studené vodě a v několika cyklech zpěníme.

Z jakých částí se džezva skládá?

Džezva a příprava kávy v ní pocházejí z Turecka (odtud naše české pojmenování kávy "turek"). Poprvé zde ochutnali kávu v 15. století, kdy si ji přivezli ze svých válečných tažení. Základem je tělo nádoby s plochým dnem. Tělo se tradičně směrem nahoru zužuje (kónický tvar), ale můžete se také setkat s dalším různými tvary. Jako materiál se původně používala měď s vnitřním pocínováním. Dnes pak narazíte také na smalt, sklo, hliník či nepřilnavé úpravy. Na tělo pak navazuje dlouhá rukojeť pro její snadné uchopení. Džezva se tradičně ohřívala zabořená přímo v popelu či horkém písku.

Jaký je princip přípravy kávy v džezvě?

Základem je velmi jemně namletá káva (připomíná prášek či prach). Pro tento účel je ideální ruční mlýnek s nastavitelnou hrubostí. Káva musí být tak jemná, že když na ni sáhnete, tak se zachycuje v liniích otisků prstů.

TIP Při přípravě turecké kávy se vám bude dále hodit naše nabídka kávy, mlýnek na kávu (buď elektrický nebo ruční) anebo hrníčky.