Sušení potravin: na co si dát pozor a jak vybrat sušičku na potraviny?

Sušení potravin je metoda, která se používá téměř 3 500 let. Zároveň patří k nejzdravějším metodám konzervování potravin a je to dokonalý způsob, jak zachovat chuť, vůni a barvu na delší dobu. Dřív se potraviny sušily pouze za pomocí slunce a horkého větru, dnes již máme moderní technologie a chytré domácí sušičky, které nám sušení nejen urychlí, ale i usnadní. Podívejte se, na co si dát při sušení pozor a jak vybrat vhodnou sušičku potravin do vaší domácnosti.

susicky_ovoce_1024x704px

Co vůbec znamená metoda sušení potravin?

Sušení potravin spočívá ve snížení obsahu vody, a to až o 95 %. Vytvoří se prostředí, kde se nedaří plísním, bakteriím nebo kvasinkám. Potraviny se díky tomu nezačnou kazit a vy je můžete uschovávat po delší dobu.

Proč sušit potraviny? Jaké to má výhody?

Sušené potraviny jsou nejlepší způsob, jak uchovávat vitamíny. Kromě toho obsahují velké množství vlákniny a další zdraví prospěšné látky. 

Sušené ovoce je zároveň zdrojem antioxidantů, které pomáhají v boji proti srdečním onemocněním, osteoporóze, cukrovce a degenerativním onemocněním mozku. Je výborným zdrojem energie. Některé druhy, jako jsou meruňky, rozinky, švestky a fíky, obsahují velké množství, železa, hořčíku, beta-karotenu, vitaminu E, draslíku, vápníku a neobsahují žádný tuk.

Co z toho všeho tedy plyne? Sušené potraviny jsou tedy skvělým parťákem ke sportu a do zimních měsíců, kdy je potřeba dbát o své zdraví a doplňovat potřebné vitamíny. 

Jak vybrat sušičku na ovoce

V současnosti se již vítr a slunce, jako tomu bylo před mnoha lety, nevyužívá. Přírodní metodu nahradily moderní sušičky ovoce na elektřinu nebo horkovzdušné trouby. Sušička rozhodně není stroj pouze pro zahrádkáře a naše babičky, ale i pro lidi, kteří jedí kvalitní potraviny. Víte, jak vybrat ideální sušičku přímo pro vás? Tady je pár okruhů, na které je potřeba se při výběru zaměřit.

susicka_ovoce_sencor_1024x704px

1) Jak často budete sušičku využívat?

  • Jestli se chystáte usušit pár křížal, bude vám stačit levnější kruhová sušička z levnějších plastů. Pokud se však chystáte sušit pravidelně nebo každý den, volte hranatou sušičku s časovačem z kvalitních materiálů (např. nerez), která déle vydrží i při větší zátěži. 

2) Hranatou nebo kulatou sušičku ovoce?

  • Kulatá sušička ovoce – kulaté sušičky mají motor ve spodní části, proto teplý vzduch stoupá zdola nahoru. Potraviny se tím pádem suší nerovnoměrně a je nutné při sušení sem tam tácy prohodit. 
  • Hranatá sušička na ovoce – hranaté sušičky mají topnou jednotku zpravidla na boku, čímž se teplo dostává ke všem potravinám rovnoměrně a není nutné prohazovat tácy. Velkovu výhodou také je, že můžete kdykoliv jakýkoliv tác vyndat, aniž byste museli sundávat všechny ostatní tácy, jako tomu je u kruhových sušiček.

3) Sušičku, ze kterého materiálu? Plast nebo Nerez?

  • Jestli chcete, aby vám sušička dlouho vydržela, sáhněte po nerezové variantě. Samozřejmě existují i některé plastové sušičky z bytelného plastu, které se nerezovým vyrovnají. Tomu ale odpovídá zpracování, cena a hmotnost. Čím je plast kvalitnější, tím je bytelnější a těžší. 

4) Kolik potřebujete místa na sušení?

  • Dopředu si ujasněte, jak velké množství potravin budete sušit. Čím více, tím více sušících táců budete potřebovat. 4 až 6 táců postačí příležitostným uživatelům. 9 až 11 táců je pak vyhovující pro sušící vášnivce. 

Při jaké teplotě potraviny sušit?

Každá potravina má svoji teplotu sušení. Rozpětí se pohybuje od 30 °C až po 70 °C, proto volte sušičku s tím rozpětím. 

  • 35–40 °C bylinky a koření
  • 50–55 °C houby, ovoce a zelenina
  • 68 °C maso

Velkou roli hraje také čas sušení. Jestli nechcete hlídat čas na telefonu nebo jiném externím zařízení, zvolte určitě sušičku ovoce s časovačem.

susicky_ovoce_teplota_1024x704px

Jak připravit potraviny na sušení?

Ovoce malého vzrůstu pouze rozpulte a vypeckujte, jestliže je potřeba. Větší kusy ovoce, masa, zeleniny a podobně nakrájejte na plátky o velikosti 1,5 cm.

Jak zabránit hnědnutí ovoce při sušení?

Nejběžněji hnědnou hrušky, jablka, ale i například meruňky. Abyste tomu zabránili, doporučujeme namočit ovoce před sušením do čtvrt litru vody s lžící citrónové šťávy. 

Jak skladovat sušené potraviny?

Potraviny nechte po sušícím procesu hodinu vychladnout. Zbytečně to však neprodlužujte, jelikož by potraviny mohli opět nasáknout vlhkost, což by vedlo ke kažení. 

Potraviny skladujte ve vzduchotěsných sklenicích nebo pytlících za pokojové teploty. Průměrná výdrž sušených potravin je pak 1 až 2 roky.

Tak na co čekáte? Začněte sušit potraviny ještě dnes a podívejte se na široký výběr sušiček na ovoce

×

Splátková kalkulačka ESSOX