3 recepty pro váš elektrický gril. Rychlá svačina pro celou rodinu

V tomto článku si ukážeme velmi jednoduché recepty na jídla, která v poslední době ovládla spousty domácností. I když si je jednoduše můžeme koupit v supermarketu, v domácí verzi přesně víme, co obsahují a také si je můžeme vylepšit, aby chutnaly přesně tak, jak chceme. Stačí mít doma sendvičovač nebo elektrický gril. A jaká jídla to jsou?

recepty_elektricky_gril_1074x704px

Recept na toasty

Toast je z těchto tří surovin nejdéle známý. Avšak stal se oblíbenějším i díky zdravé celozrnné verzi, kterou si můžeme koupit. My si v receptu ukážeme klasický bílý toust, který nikdy neomrzí.

Co budeme potřebovat?

  • 500 g hladké mouky, 30 g másla (+ trošku na pomazání), 20 g čerstvé droždí, 300 ml vody, 10 g soli, vejce

Postup

  1. Prosetou mouku smícháme se solí a změklým máslem. 
  2. Do misky si připravíme droždí, které smícháme s vodou. Směs z droždí přimícháme k mouce s máslem. 
  3. Po pořádném promíchání těsto vložíme do mísy a přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout cca 2 hodiny (dokud svůj objem 2x nezvětší). 
  4. Po vykynutí si těsto rozdělíme na dvě části. Stočíme do rolek. Rolky vedle sebe vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček. 
  5. Zakryjeme a necháme opět chvíli nakynout. 
  6. Mezitím si troubu předehřejeme na 230°. 
  7. Před vložením do trouby těsto pomažeme rozšlehaným vejcem. 
  8. Pečeme 15 minut na 230°, poté teplotu snížíme na 200° a pečeme dalších 20 minut. 
  9. Ihned po upečení vytáhneme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Výsledný chléb je k okamžité spotřebě, ale pro vylepšení jej můžete ještě opéct na kontaktním grilu nebo pánvi a přidat šunku, sýr a salát.

Také jej lze zapéct v sendvičovači. Mezi dva plátky vložíme šunku a sýr, který bude po upečení lahodně rozpuštěný.

Recept na zapečené panini

Panini, původem z Itálie, se stalo velmi oblíbeným jídlem posledních let. Nejenže jsou velmi chutné, ale když je naplníte správnými surovinami, stane se z nich plnohodnotné jídlo, které můžeme jíst každý den.

panini_elektricky_gril_1074x704px

Co budeme potřebovat?

  • 125 g hladké mouky, 75 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, lžička prášku do pečiva špetku soli 

Postup 

  1. Mouku s práškem do pečiva si procedíme. Přidáme sůl. Zamícháme.
  2. Přilijeme olej a za stálého míchání po troškách přidáváme vodu. Vznikne tak těsto, které by nemělo lepit.
  3. Necháme čtvrt hodiny odpočinout.
  4. Těsto si následně rozdělíme na 8 dílků. Vyválíme.
  5. Rozpálíme si pánev a placky nasucho opékáme cca 30 vteřin z každé strany. Hotové tortilly naplníme a zabalíme.

Tortilly chutnají skvěle naslano i nasladko. Naslano použijeme opečené maso se zeleninou a omáčkou nebo šunku se sýrem a kečup. Naplněné je můžeme ještě opéct na pánvi nebo nechat chvíli v kontaktním grilu. A pokud chceme nasladko, potřeme je nutellou, naskládáme banán a zabalíme. Opět necháme trošku opéct.

Také je můžeme zapéct do tvaru tacos, jaké jsou vyhlášené v Mexiku. Potřebujeme k tomu jen cca poloviční tortilly, než jsme dělali v receptu, a plech na muffiny. Plech si otočíme naopak a do mezer dáváme tortillky, aby nám vytvořili tvar misky. Dáme na chvíli do trouby, dokud jemně nezhnědnou. Poté můžeme naplnit podle chuti.

Další využití tortill jsou malé chipsy tvaru nachos. A ty vytvoříme tak, že si tortillu nakrájíme na trojúhelníčky, které lehce pomažeme olejem a posypeme vybraným kořením. Necháme do zhnědnutí zapéct v troubě. Podáváme se syrovým nebo rajčatovým dipem.

Recept na vafle

vafle_elektricky_gril_1074x704px

Vafle jsou dlouhá léta známá z obchodů jako obdélníkové placky. Avšak domácí se do povědomí dostaly nedávno, a to hlavně díky širokému výběru vaflovačů, které ovládly trh. Pokud jednou vyzkoušíte domácí, už nikdy nebudete chtít kupované.

Co budeme potřebovat?

  • 2 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 1 a půl hrnku mléka, 3 lžičky cukru krupice, půl hrnku oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli

Postup

  1. Oddělíme si žloutek a bílek, z bílku ušleháme sníh.
  2. Zbylé ingredience smícháme se žloutkem. Po menších částech přimícháváme sníh. 
  3. Vzniklé těsto lijeme na rozpálený vaflovač (můžeme ho potřít olejem). Zavřeme a necháme upéct.

Upečené vafle pomažeme marmeládou, nutellou nebo toppingem, nastříkáme šlehačkou nebo pokládáme ovoce.

Vafle lze udělat i slané. Vynecháme cukr. Do vaflovače vložíme trošku těsta, přidáme šunku, sýr anebo třeba cherry rajčátka, přikryjeme opět troškou těsta a necháme zapéct.

Velké plus, které vafle přináší je to, že je lze jíst kdykoliv. Při hezkém ozdobení neurazí nečekané hosty, děti si je mohou vzít do školy ke svačině nebo prostě jen když dostaneme chuť.

A co dál?

Pokud preferujete sladká jídla, lze si připravit tzv. francouzský toast. 1 vejce si rozšleháme se 2 lžícemi mléka, přidáme lžičku medu a skořice. Do této směsi namáčíme plátky toastu a opékáme na pánvi. Opečený toast můžeme ihned konzumovat nebo dozdobíme ovocem.

×

Splátková kalkulačka ESSOX