Jak se starat o pračku, aby prádlo bylo voňavé?

Pračka je jedním z hlavních spotřebičů našich domácností. První model vznikl před více jak 270 lety a dlouhou dobu se jednalo o určitý luxus. V současnosti se dá říct, že se jedná už o nutnost, kterou domácnosti vyloženě potřebují, proto je důležité dbát na její údržbu a péči, aby sloužila co nejdelší dobu. Jak vyčistit pračku a jak se o pračku starat se dozvíte v následujícím článku.

udrzba_pracky_1024x704px

Obr. 01: Pravidelná údržba pračky je klíčem k úspěchu k jejímu správnému fungování. Dále prodloužíte její životnost a zajistíte si voňavé prádlo bez zápachu.

Nechávejte otevřená dvířka pračky

Čerstvý vzduch a jeho proudění je nejlepší prevencí před tvorbou plísní a zápachu, což jsou rozhodně dvě věci, ve kterých prát nechcete. Proto nechte po vyprání prádla několik hodin dvířka pračky otevřená. Díky této jednoduché radě se vypaří zbytkové voda a vlhkost z bubnu pračky a těsnění dvířek.

Gumové těsnění a zásobník na prášek

Po každém praní byste měli utřít suchým hadříkem gumové těsnění u dvířek pračky. Je to z důvodu, aby v gumě nezůstávala voda a částečky prášku a netvořila se tam plíseň nebo usazeniny. Zároveň doporučujeme minimálně jednou za měsíc pořádně ošetřit gumové těsnění speciálním přípravkem proti puchření gumy nebo obyčejným glycerolem, jenž seženete například v lékárně a má téměř stejný efekt jako dražší přípravky z drogerie.

Kromě dvířek věnujte pozornost i zásobníku na prací prášek. Ne vždy se zásobník od prášku nebo gelu pořádně vymyje. Stejně tak po každém praní v zásobníku zůstane poměrně dost vody, kterou je potřeba vylít a zásobník nechat dobře vysušit. Při dlouhodobém zanedbání se může začít tvořit plíseň a zápach.

tesneni_dvirek_pracky_1024x704px

Obr. 02: Těsnění dvířek pračky bývá často zdrojem nepříjemného zápachu. Profil těsnění nabízí ideální místo pro usazeniny či plísně.

Čištění filtru u pračky

K čemu vůbec v pračce slouží filtr? Filtr zabraňuje průchodu nečistot do pračky a z pračky, čímž se zvyšuje efektivita praní, proto je nutné jej pravidelně čistit od usazenin a vodního kamene. Jeho přesné umístění naleznete v návodu, ale z pravidla bývá umístěn zepředu pračky, kde je pohodlně dostupný. Při vyjímání filtru si dávejte pozor na vytékající vodu, proto si pod něj připravte hadru a nádobu nebo plech. Konkrétní čištění filtru zabere přibližně 5–10 minut, kdy filtr většinou stačí jednoduše opláchnout v umyvadle. Pravidelnost čištění se doporučuje jednou za 6–12 měsíců.

Pravidelné čistící cykly

Většina lidí si zvykla prát na programy s nižší teplotou, z pravidla na 30–40 °C, jelikož dnešní prací prostředky jsou uzpůsobené, aby aktivovaly své enzymy i v chladnější vodě, provoz pračky je pak mnohem šetrnější a úspornější. Avšak i přesto je důležité nezapomínat, že jednou za čas je potřeba pračku pořádně vyvařit.

Horká voda odplaví usazeniny a bakterie, které se v pračce tvoří při praní na nízké teploty. Nastavte tedy co nejvyšší možnou teplotu, zpravidla 90 °C, a nechte prázdnou pračku projet celým cyklem kromě ždímání, které by ji zbytečně namáhal. U většího znečištění zvažte přidání speciálních přípravků, které seženete v drogerii, nebo octa.

POZOR! – U novějších a modernějších praček se podívejte do návodu od výrobce. Většinou jsou v něm uvedené konkrétní otáčky, teplota a podobně, aby nedošlo k poškození bubnu a jeho závěsů, nebo má pračka přímo čistící program.

cistici_prostredek_na_pracku_1024x704px

Obr. 03: Pro dokonalé vyčištění pračky od usazenin, plísní či mastnost doporučujeme použít velmi účinné čistící přípravky vyvinuté přesně pro pračky.

Pojďme si to shrnout

O co se starat

Jak často

Časová náročnost

Vytření gumového těsnění kolem dvířek

Po každém praní

1 minuta

Šuplíček na prací prášek a gel

Po každém praní

1 minuta

Nechat otevřená dvířka a zásobník

Po každém praní

30 vteřin

Ošetření gumového těsnění kolem dvířek

1x za měsíc

10–15 minut

Vyvařování práčky

1x za 3–4 měsíce

1 prací cyklus

Čištění filtru

1x za 6–12 měsíců

10–15 minut

Odstranění vodního kamene

1x za 6 měsíců

minimálně 1 prací cyklus

 

Na konec 5 rad, jak správně prát

  • Dávejte si pozor na malé kovové předměty a mince. Vždy prohlédněte všechny kapsy, jelikož by mohlo dojít k nezvratnému poškození.
  • Nepřetěžujte zbytečně pračku, ale raději vyperte prádlo na dvakrát. 
  • Používejte kvalitní prací prostředky. Nekvalitní prací prášky a gely obsahují množství nežádoucích látek, které mohou zanášet trubky a filtry. 
  • Po vyprání nechte pootevřená dvířka. Důvod jsme zmiňovali výše. 
  • Používejte změkčovače vody, abyste snížili tvorbu vodního kamene. Pro více informací o vodním kameni a jeho odstraňování se podívejte na článek: Jak na odvápnění domácích spotřebičů.
×

Splátková kalkulačka ESSOX